Skip to Content

Antwerpse districten vieren Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Donderdag 27 juni 2024

Op donderdag 11 juli organiseren de stad en VRT opnieuw Vlaanderen Feest, met gratis optredens op de Grote Markt. Maar ook alle Antwerpse districten organiseren festiviteiten voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Ze bieden verschillende gratis activiteiten aan, inclusief muziek en kinderanimatie. De meeste van die evenementen vinden plaats in of vlak voor het weekend van 6 en 7 juli.

Merksem

Merksem viert op vrijdag 5 juli het Feest van de Vlaamse Gemeenschap met een gratis meezingfestival in het Bouckenborghpark. Vanaf 16.00 uur leven kinderen zich uit op Merksem Feest Junior met onder andere een drumcaravan en kinderkaraoke, een ballonnenclown, reuzezeepbellen en een springkasteel. Een zomerbar en foodtrucks zorgen voor extra sfeer. ’s Avonds gaan alle stoelen aan de kant voor Merksem Zingt. Liveband Club Kamiel opent om 20.00 uur het avondprogramma met een reeks Nederlandstalige medleys. Daarna is het aan het publiek om mee te zingen en te dansen met Vlaamse en internationale klassiekers.

Het volledige programma is hier te vinden.

Verantwoordelijke: Dominique Kums, districtsschepen voor feestelijkheden
​Perscontact: Vachan Van Loock, 0474 62 16 60,
vachan.vanloock@antwerpen.be


Berendrecht - Zandvliet - Lillo

District Berendrecht-Zandvliet-Lillo viert Vlaanderen Feest op vrijdag 5 juli op de Solftplaats in Berendrecht. De avond start om 18.30 uur met DJ TH¡BØH, jong talent van eigen bodem. Om 19.00 uur volgt het optreden van de Koninklijke fanfare 'Willen is Kunnen'. Daarna zorgt de Stabroekse zanger Kristof Carpentier voor ambiance gevolgd door Loes Van den Heuvel & de Hommageband. Zij brengt een meezingfeestje met Nederlandstalige hits. DJ TH¡BØH sluit het feestje af.

Kinderen kunnen zich uitleven op het fietsparcours, springkasteel, in de speleobox, met de ballonclown en aan de schminkstand. Drankjes en foodtrucks ontbreken natuurlijk niet.

Meer info is te vinden op vrijetijdscentrumdeschelde.be/vlaanderenfeest.

Verantwoordelijke: Rudi Sempels, districtsschepen voor cultuur en feestelijkheden
​Perscontact: An Theunis, tel. 0476 96 82 03, 
an.theunis@antwerpen.be


Berchem

Op vrijdag 5 juli organiseert het district Berchem een Vlaamse feestdag vol cultuur, muziek en gezelligheid in de gloednieuwe Berchemse ceremoniezaal. Dr. Els de Paermentier, professor geschiedenis aan de Universiteit van Gent, neemt bezoekers mee door de rijke geschiedenis van Vlaanderen. Van 19.00 uur tot 20.15 uur geeft zij een lezing over de 'Vorstinnen van Vlaanderen', gebaseerd op haar podcast op VRT MAX. Aansluitend is er vanaf 21.00 uur Nederlandstalige muziek van broers Mathieu & Guillaume.

Het evenement is gratis, inschrijven is niet nodig. Bezoekers ontvangen ook een welkomstdrankje van het huis.

Meer info en het volledige programma is hier te vinden.

Verantwoordelijke: Evi Van der Planken, districtsburgemeester
​Perscontact: Hans De Bakker, tel. 0499 54 98 14,
hans.debakker@antwerpen.be


Borgerhout

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli is het Boelaerfeest in het Te Boelaerpark: twee dagen vol muziek, kinderanimatie en verteltheater. Zondag 7 juli staat het Boelaerfeest in teken van Vlaanderen Feest.

Zowel zaterdag als zondag kunnen bezoekers terecht op de buurtmarkt van buurtbewoners, verenigingen en handelaars. Wie iets wil verkopen, iets wil delen met de buurt of een vereniging wil voorstellen, kan zich inschrijven via www.boelaerfeest.be/buurtmarkt om een plekje op de markt te bemachtigen.

Zaterdag zijn er verschillende optredens, met onder andere Don Vitalski's Legendarische DinsdagClub en de Boelaerbuurtband onder leiding van Halve Neuro en Bassiman. Zondag is er een buurtbrunch, gevolgd door optredens van buurtkoren en verschillende Nederlandstalige acts. Maurits Pauwels (Mauro) sluit het feestweekend af.

Het volledige programma is hier te vinden.

Verantwoordelijke: Aïssatou Cissé, districtsschepen voor cultuur en feestelijkheden
​Perscontact: Ben Duchateau, tel. 0491 96 67 72,
ben.duchateau@antwerpen.be


Wilrijk

De Wilrijkenaren vieren de Vlaamse feestdag met een groot openluchtconcert op zondag 7 juli op de Bist. De toegang is zoals steeds gratis. De blikvanger van ‘Wilrijk Feest’ is dit jaar Willy Sommers. Vanaf 21.00 uur laat hij iedereen meezingen met klassiekers als ‘Laat de zon in je hart’ en ‘Als een leeuw in een kooi’. Eerder op de avond kan Wilrijk ook genieten van #LikeMe-fenomeen Francisco Schuster (19.00 uur) en een acrobatische ontsnappingsact van Ell Circo D’ell Fuego (17.00 uur).

Meer info is te vinden op www.wilrijk.be/zomer.

Verantwoordelijken: Hans Ides, districtsschepen voor cultuur,
​Kristof Bossuyt, districtsburgemeester
​Perscontact: Joost Claessens, 0475 20 15 01, 
joost.claessens@antwerpen.be


Hoboken

Vlaanderen Feest wordt in Hoboken gevierd op zondag 7 juli met een lekkere barbecue en een gratis optreden van niemand minder dan Jelle Cleymans en Jonas Van Geel en hun vaste band in park Sorghvliedt.

De barbecue begint om 18.00 uur en is vooraf te reserveren via de website van Gravenhof. Er worden ook vegetarische opties voorzien. Het optreden start om 20.00 uur.

Verantwoordelijke: Tom De Boeck, districtsschepen voor cultuur
​Perscontact: Kim Nolf, 03 338 30 26,
kim.nolf@antwerpen.be


Antwerpen

Tijdens het weekend van 6 en 7 juli organiseert district Antwerpen het gratis openluchtfestival 'Feesten in het Stadspark' in het groene hart van de stad.

​Op zaterdag 6 juli wordt er gedanst tijdens een energieke ‘Battle of the Discobaar’, met Discobar Galaxie, Radio Botanique, Superstyling & One More Time DJ’s, Bart Hollanders (oftewel Randy Parret) & Fonkadelic en DJ Kobalt & Sahra. Het Stadspark wordt omgetoverd tot een grote dansvloer.

Zondag 7 juli staat in het teken van muziek en nostalgie die samen de sfeer bepalen voor een onvergetelijke dag met live optredens van Radio Guga, Fixkes, Sam Gooris, De Ketnetband, Gunther Neefs & 3-Band en Radio Minerva T-Dansant. Een dag vol (familie)plezier.

Veel randanimatie en een foodtruck proefparadijs maken het festivalweekend compleet.

Meer info is te vinden op www.feesteninhetstadspark.be ​

Verantwoordelijke: Charlie Van Leuffel, districtsschepen voor evenementen & feestelijkheden
​Perscontact: Felix Lion, 0498 64 79 33
 09, felix.lion@antwerpen.be


Deurne

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap wordt in district Deurne gevierd met een reeks feestelijke activiteiten op zaterdag 6 en zondag 7 juli. De festiviteiten beginnen op zaterdagavond om 18.30 uur met een herdenkingsmoment en -concert voor Constance Teichmann, een boegbeeld van de Vlaamse Beweging die 200 jaar geleden werd geboren. Het concert - gezongen door het professionele vrouwenkoor Psallentes - vindt plaats in de Sint-Fredeganduskerk en belooft een waardige en sfeervolle start van het feestweekend te worden.

Op zondag staat een dag vol plezier en muziek op het programma. Vanaf de ochtend genieten bezoekers van de wielerwedstrijd 'Argenta Classic - 2 Districtenpijl Deurne-Ekeren'. Voor de wielerfanaten is er een koerscafé aan het districtshuis en wordt de wedstrijd live gestreamd op een groot scherm, zodat geen minuut van de spanning gemist hoeft te worden. Daarnaast is er rondom de Gallifortlei en de Frank Craeybeckxlaan een uitgebreide rommelmarkt met tal van kraampjes en randanimatie, perfect voor een gezellig dagje uit met het hele gezin. Als afsluiter van het weekend kunnen liefhebbers van muziek zich verheugen op 'Vlaanderen Zingt', een groot populair muzikaal evenement dat om 19.30 uur start op het Maurice Dequeeckerplein. Het is een volksfeest waar jong en oud samenkomen om uit volle borst bekende liedjes mee te zingen, ongeacht zangtalent. Het belooft een onvergetelijke avond te worden, vol verbondenheid en muzikale hoogtepunten.

Meer info is te vinden op deze pagina.

Verantwoordelijke: Tjerk Sekeris, districtsburgemeester
​Perscontact: Koen Govaerts, 0476 40 13 41, 
koen.govaerts@antwerpen.be


Ekeren

Op zondag 7 juli vieren Ekerenaars de Vlaamse Feestdag opnieuw met een wielerkoers en muziek van 13.00 uur tot 19.00 uur. De ‘Argenta Classic – Twee Districtenpijl Deurne – Ekeren’ start in Deurne en komt aan ter hoogte van het Kristus-Koningplein in Ekeren. Terwijl bezoekers wachten op de aankomst van de renners kunnen ze genieten van Nederlandstalige pleinconcerten met Reginald en de Bosbeesten, 4TACT en De Vlaamse Jukebox.

Meer info over het feest en alle optredens is te vinden op ekeren.be.
​Meer info over de wielerkoers is te vinden op www.argentaclassic.be.

Op maandag 8 juli is er ook nog een gratis lezing ter gelegenheid van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Meer info daarover is te vinden op www.hofdebist.be.

Verantwoordelijken: Koen Palinckx, districtsburgemeester,
​Annemie Plompen, districtsschepen voor sport
​Perscontact: Kelly Stark, 0499 54 97 75,
kelly.stark@antwerpen.be                                       


Het persbericht met het programma op 11 juli op de Grote Markt inclusief persuitnodiging voor de plechtigheden op het Schoonselhof volgt later.

Dirk Delechambre Woordvoerder stad Antwerpen
Over District Ekeren

Ekeren is één van de groenste districten van de stad Antwerpen. De districtsadministratie bevindt zich in het poortgebouw van kasteel Veltwijck. In het kasteel zelf vinden o.a. huwelijken plaats en heeft het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders zijn stek. Iets verderop biedt Villa Geniets onderdak aan het stadsloket. De jeugddienst is gelokaliseerd in Jeugdcentrum 't Velt en het cultuurcentrum (252 cc) vind je terug in het prachtige kasteel Hof De Bist. Bibliotheek Driehoek staat dan weer garant voor een zeer uitgebreide collectie en een breed programma aan activiteiten, terug te vinden in een architecturaal knap gebouw.

In deze newsroom vind je de persberichten die district Ekeren uitstuurt en eventueel enkele foto's. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Ekeren te gebruiken, mits vermelding van copyright indien dat door ons vermeld werd bij de foto.    

Op www.ekeren.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein (sport, jeugd, senioren, groen, cultuur, Dorpsmakers, ...).

Volg het district Ekeren ook op sociale media: Facebookpagina district Ekeren en Twitter.

District Ekeren
Veltwijcklaan 27
2180 Ekeren